2 minute

Firmele decapitalizate, posibil să fie obligate (prin lege) la majorarea capitalului social

Autoritatile de reglementare cauta la acest moment solutii pentru a implementa masuri privind sanatatea financiara a companiilor ca urmare a constatarilor Comitetului National pentru Supraveghere Macroprudentiala, care a identificat ca multe societati nu respecta pragul minim de capitalizare solicitat prin lege.

Mai exact, conform Legii societatilor, societatile trebuie sa se asigure ca activul net (determinat ca diferenta dintre total active si total datorii) nu este mai putin de jumatate din valoarea capitalului social subscris si varsat, iar in cazul in care nu este asigurata aceasta conditie adunarea generala extraordinara trebuie convocata pentru a decide daca se impune dizolvarea societatii sau se pot adopta masuri de redresare.

Astfel, la acest moment se afla in dezbatere in Parlament, un proiect de lege care va obliga societatile sa procedeze la conversia imprumuturilor primite de la asociati/actionari in capital social atunci cand orice alta masura de remediere nu a fost implementata.

Conform proiectului de lege, autoritatile fiscale, prin Ministerul Finantelor Publice, vor monitoriza constant situatia societatilor romanesti si vor intocmi anual o lista a societatilor decapitalizate, astfel incat sa poata cere in instanta dizolvarea acestora daca situatia nu este remediata in timp util.

In concret, domeniul transporturilor va fi vizat in egala masura de aceasta lege, mai ales in contextul in care, conform informatiilor din expunerea de motive, 44% din totalul societatilor din Romania au un activ net sub jumatate din capitalul social.

Asa cum spuneam in preambulul articolului, Legea societatilor prevede si la acest moment obligatia societatilor de a se asigura ca activul net (active minus datorii) are o valoare superioara jumatatii capitalului social subscris si varsat, iar noua lege vine cu o serie de modificari ce, pe de o parte permit urmarirea constanta de catre autoritatile competente a societatilor ce nu se conformeaza pentru a veni cu propunere de dizolvare, iar pe de alta parte ofera cadrul necesar societatilor pentru a remedia situatia privind decapitalizarea, chiar si prin conversia imprumuturilor oferite de asociati/actionari in capital social.

Va vom tine la curent cu evolutia proiectului de lege, dar in contextul celor de mai sus, recomandam sa analizati respectarea conditiei amintite si sa procedati la remedierea situatiei, pentru a evita o potentiala dizolvare a societatii. Pentru a intra în vigoare, acest proiect de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Sursa foto: Agerpres

Autor: Oana Rada – consultant fiscal DARIAN DRS Tax / Transport Academy

Written by admin